О нама

НВО “Брда” је независно, непрофитно и невладино удружење грађана. Основано је 09. маја 2020. године у Мартинићима (Даниловград), са циљем да промовише и очува културно-историјско насљеђе седам брдских племена Црне Горе, заштити животну средину тих крајева и поспјеши пољопривредну производњу кроз промоцију здравих стилова живота, старих заната и осталих аутентичности које одликују овај простор.

Жеља и потреба за оснивањем организације оваквог профила датира од 2016. године. Разлога је више, а један од њих свакако је и тај што једино Брда – као један од “етоса” у Црној Гори, нису имала неку формализовану структуру, која би се на адекватан начин (по)бринула да промовише и на одржив начин искористи све потенцијале које баштини ова регија.

Историјско – географски простор Бјелопавлића, Пипера, Куча, Братоножића, Мораче, Роваца и Васојевића није довољно вреднован у тренутној туристичкој, пољопривредној и еколошкој сфери, а и свеукупна слика развоја Брда заостаје за државним просјеком Црне Горе. Тако неправедно запостављен – поготово по питању заштите животне средине и промоцији туристичке понуде, овај предио остао је ,,загубљен“ између атрактивног југа и све популарнијег сјевера. Обзиром да су сјећања на историјска догађања и овај идентитет веома јака и жива – међу становницима ових подручја, одлучено је да се систематски поради на томе.

Препознавањем Брда као значајног пољопривредног и туристичког ентитета – за шта ћемо се кроз своје активности (из)борити, у овим крајевима ревитализоваће се свеукупан привредни потенцијал, што би дало за очекивати и обнову свакодневног живота у селима, односно, повратак људи на село. Такође, обнова привреде и обезбјеђивање услова за повратак становништва довешће до уравнотеженог демографског развоја у Црној Гори.

Кроз досадашњу праксу, увјерили смо се да доносиоцима одлука – у друштвеном уређењу било којег формата, не одговара јако село и сељак, који самостално производи храну за себе и тржиште, а притом се бави и туризмом – представљајући све оне природне љепоте са којима и од којих живи. Човјек сељак је економски независтан – самим тим и слободан, па на тај начин “угрожава” апсолутно сваки систем, јер му уопште није потчињен. Поред свих горе наведених, наш циљ је и да кроз заштиту, промоцију, очување Брдског идентитета и стварање бољих услова за живот на селу допринесемо свеукупној демократизацији нашег друштва.